Archive for the ‘egoism’ Category


Question 1: Everyone in spiritual life talks about ego, and that it is the greatest impediment when it comes to attaining God. What, actually, is ego? How does it cause trouble to us?

Answer 1: “Ego… is the self-asserting principle…born of ignorance…It is the ego which has created the idea of separateness from God or the Atman, It is the ego which is the ROOT CAUSE of ALL human sufferings and births and deaths.” (pg. 44, Jnana Yoga by Swami Sivananda)

Question 2: How do we know whether we have ego? Or, whether we are acting out of egoistic tendencies? Are there are definite signs of the existence of ego?

Answer 2: “…ego identifies itself with the body, mind, prana, and the senses. Wherever there IS ego, there are mine-ness, SELFISHNESS, LIKES and DISLIKES, LUST, ANGER, greed, HYPOCRISY, PRIDE, JEALOUSY, delusion, arrogance, conceit, impertinence, vasanas (=tendencies), trishnas (=cravings)…”   (pg. 44, Jnana Yoga by Swami Sivananda)

Question 3: How do we get rid of this ego that causes so much trouble?

Answer 3: “…destrouction of thought, DESIRES, cravings, mineness, selfishness, JEALOUSY, PRIDE, LUST is really destruction of mind or egoism. Control of SENSES also is annihilation of the mind or egoism.” ( (pg. 44, Jnana Yoga by Swami Sivananda)

Question 4: Do people who are in spiritual life or who practise religions have ego?

Answer 4: “This egoism assumes a subtle form. The gross egoism is NOT so dangerous as the subtle egoism.”  (pg. 44, Jnana Yoga by Swami Sivananda)

Question 5: I have known people who claim that their religion is the truest and the rest are bogus, or they claim that their group, congregation, church, mosque or temple is genuine and the others, although they may belong to the same religion, do not belong to the true path of and to God. Are they actually working under the influence of ego?

Answer 5: “..Institutional egoism is a subtle form of egoism. The man identifies himself with the institution and gets ATTACHED to the institution or cult. He has no broadmindedness or catholicity.”  (pgs. 44-45, Jnana Yoga by Swami Sivananda)

Question 6: How to easily detect ego as it is so subtle and abstruse?

Answer 6: “The working of egoism is very mysterious. It is VERY difficult to detect its various ways of working. It NEEDS a SUBTLE and SHARP intellect to find out its operation. If you practise INTROSPECTION DAILY in silence, you WILL be able to find out its mysterious ways of working.”  (pg. 44, Jnana Yoga by Swami Sivananda)

Question 7: In your answer to Question 2 you said if we identify ourselves with the body, mind, senses, etc., it is an indication that we have that lurking ego in us. If this is so, what about our feelings regarding foreigners, strangers and people who do not belong to our society, culture, etc. Is that feeling of seeing the difference between us and others in terms of nationality, attainment, class, status, etc., the work of ego too?

Answer 7: “The seed of this ego is the differentiating intellect or Bheda Buddhi… This ego likes his own birth, place, and district, people of his district, own mother tongue, his own relations, and friends, his own ways of eating, mode of dressing. He has his own predilection and preferences, He dislikes others’ ways of eating, dressing, etc. (pgs. 44, 45 Jnana Yoga by Swami Sivananda).

Question 8: You see, I have spiritual friends—great spiritual friends, who are excellent advisers, guide and counsels. They have the little tendencies that you have described. Does it mean they too have the ego?

Answer 8: “It is the ego which has created the idea of separateness from God or the Atman… This ego wants to exercise POWER and INFLUENCE over others. He wants TITLES, prestige, STATUS, RESPECT, prosperity, house, wife, children. He wishes to domineer and rule over others. If anybody points out his defect his vanity feels offended. If anyone praises him he is elated. This ego says, ‘I know everything. He does not know anything. What I say is quite correct. What he says is quite incorrect. He is inferior to me. I am superior to him.’ He forces others to follow his ways and views.”  (pgs. 44, 45 Jnana Yoga by Swami Sivananda)

Question 9: It, indeed, is subtle and dangerous. But how to destroy it?

Answer 9: “This ego lurks like a thief when you start introspection and self-analysis. It will ELUDE your grasp and understanding. You must be alert and vigilant. If you obtain the GRACE of the Lord through JAPA, kirtan, prayer and DEVOTION, you CAN EASILY kill this ego.”  (pg. 46, Jnana Yoga by Swami Sivananda) 


ON THE full moon day of the month of Kartigai (November-December) which falls on the ascension of the Kritigai star, the Hindus celebrate the Kartigai Deepam. It is on this day that the huge beacon is lit on the holy hill Arunachala, in South India.

Once Lord Shiva assumed the form of a hill at Tiruvannamalai in South India. Here He quelled the pride of Brahma and Vishnu who were quarelling as to their relative greatness. One day, when Lord Shiva was in meditation, Parvati left Him and went to the hill of Arunachala. There She performed penance. She was the guest of the sage Gautama. It was during Her penance here that Mahishasura was killed by Durga hidden by Parvati. Parvati saw Shiva as Arunachalesvara. She was taken back by the Lord to His side, and made His Ardhangini once more, that is, She occupied half of the body of the Lord.

Arunachalesvara is Tejo Lingam. Arunachala or the Tiruvannamalai Hill is the place that represents the fire element. (The five elements are represented by five holy places in India.)

When the light on the top of the Tiruvannamalai Hill is unveiled on the Kartigai Deepam day, people see the big light and worship it. They recite again and again in a loud voice “Harohara”. The esoteric meaning is that he who sees the light of lights that is burning eternally in the chambers of his heart through constant meditation attains immortality. The light on the Arunachala brings the message to you that the Self or Lord Shiva is self-effulgent, He is the light of lights.

On the Kartigai Deepam day in South India, people make bonfires in front of temples in the evening. It is said that Lord Shiva burnt the chariots of several demons who were torturing sages and celestials. This bonfire symbolises this legend.

People place rows of earthen lamps in front of their houses on the evening of Kartigai Deepam and worship the Lord. They also light a variety of fireworks.

Annihilate the three impurities, namely, egoism, selfish action and delusion. Burn the mind, senses and the desires in the fire of knowledge of the Self or Shiva-Jnanam. Attain full illumination and behold the light of lights, which illumines the mind, intellect, sun, moon, stars, lightning and the fire. This is real Kartigai Deepam.
May the light of lights illumine you all! May Lord Shiva bless you with more light! May you merge in this supreme light and attain the eternal abode of bliss and immortality!

(pgs. 42-44, Hindu Fasts and Festivals)